Ecommerce startup: kiezen voor dropshipping of volledige fulfillment?
Als je een online ecommerce bedrijf wilt opzetten, is een van de belangrijkste beslissingen die je zult moeten nemen, of je een dropshipping model gebruikt of kiest om de volledige fulfillment zelf te doen om je klanten te bedienen. Het is belangrijk om een goede keuze te maken tussen de twee opties, zodat je een betrouwbare service kan bieden aan je klanten, terwijl je tegelijkertijd je kosten zo laag mogelijk houdt en kiest voor een model wat bij jou past.
Wat bedoelen we met dropshipping & fulfillment
Dropshipping is een service waarbij de leverancier de orders voor je verzendt, wat betekent dat je geen voorraad in huis hoeft te hebben. Dit is een geweldige optie als je een klein bedrijf bent en je niet de ruimte of het budget hebt om een magazijn in te richten. Het is ook een goede keuze als je een breed scala aan producten aanbiedt, omdat dit de logistieke lasten vermindert. Als laatste biedt dropshipping ook voordelen in de vorm van tijd. Vaak zijn deze processen al volledig opgezet en hoef je hier dus weinig tijd aan te besteden.
Volledige fulfilment is de optie waarbij je al je eigen voorraad in huis hebt. Je hebt dan het voordeel dat je precies weet hoeveel voorraad je hebt en dat je orders direct kan verzenden, wat je klanten een betere service biedt. Echter, het hebben van een eigen magazijn betekent dat je hogere kosten hebt, zoals opslag en personeelskosten.
De keuze voor dropshipping of eigen fulfillment
Het is belangrijk om zowel de kosten als de service voor de klanten in overweging te nemen wanneer je besluit welke optie je gaat kiezen. Als je budget beperkt is, dan kan dropshipping een goede optie zijn omdat je geen voorraad hoeft te bewaren. Maar als je een goede service wilt bieden aan je klanten, dan kan volledige fulfilment een betere optie zijn, omdat je dan meer controle hebt over de verzending van je orders. Neem de volgende vier zaken in acht:
1. Marges
Omdat de dropship leverancier ook wat wilt verdienen aan het ontvangen, verpakken en verzenden van jouw orders zullen de marges doorgaans wat lager liggen dan als je dit zelf doet.
2. Investering
Door gebruik te maken van dropshipping zorg je ervoor dat je initiële investering laag blijft. Je hoeft ten slotte geen logistiek proces op te zetten, een locatie te huren voor de opslag en zaken als verpakkingsmaterialene tc.
3. Resources
Het opzetten van een logistiek proces kost tijd. Je moet een manier van werken opzetten, inventaris aanschaffen, orders verpakken en verzenden. Heb je deze resources beschikbaar? Dan kan een eigen fulfillment een goede oplossing zijn.
4. Service
Let er op dat je bij het dropshippen minder invloed hebt op de service. Let dus goed op levertijden, retourafhandeling, klantenservice en de kwaliteit van het product. Zo zorg je ervoor dat jij en je klant niet voor verassingen komen te staan.
Fulfilment deels outsourcen
Wat naast de bovengenoemde oplossingen een andere oplossing zou zijn is een meer hybride model. Hierbij ben je zelf verantwoordelijk voor de orderafhandeling, maar doe je dit met een partner. Deze partners doen dit vaak voor een grote hoeveelheid webshops. Zij hebben een plek waar je je voorraad kan stallen, de medewerkers van deze partner doen de orderafhandeling en geven deze mee aan de koeriersdienst. Daarnaast leveren zij vaak ook nog klantenservice services aan.
Een keuze maken
Ga aan de hand van de eerder genoemde aspecten eens op onderzoek uit. Kijk welke leveranciers ofwel partners er beschikbaar zijn voor jou branche. Let er hierbij op dat sommige partners ook eisen stellen aan de minimale hoeveelheid orders die zijn afhandelen. Op basis van jouw onderzoek kan je een keuze maken om te gaan starten.
Het is dus belangrijk om te weten dat de keuze tussen dropshipping en volledige fulfilment afhankelijk is van je specifieke situatie. Door deze factoren in overweging te nemen, kan je een weloverwogen beslissing nemen die je bedrijf helpt groeien.
Leave a Reply